Hjemmeside for Vonge-Kollemorten

Tilflytter

Tænker du på at flytte til Vonge-Kollemorten området, så får du lige en lille update på, hvad vores område står for, og hvad der foregår i området.

Skønt område med dejlig natur….

Vi bor i et skønt område med dejlig natur og bla bla bla – det er vist hvad vi alle fortæller, men faktisk så har vi noget ret speciel natur i området, da såvel Gudenåen som Skjernå udspringer i vores område, og løber hver deres vej, det er da specielt – men kom selv ud og oplev det, for det kan ikke beskrives, det skal opleves.

Lidt information om byerne og aktiviteterne.

Vonge og Kollemorten er 2 mindre landsbysamfund, som hænger sammen i den forstand, at vi igennem mange år har været sammen om stort set alt, hvad der foregår i vores område.

Vonge er den største af byerne, dog er den ikke ret stor med sine små 600 indbyggere, Kollemorten er lidt mindre og har omkring 370 indbyggere, dertil kommer oplandet, som strækker sig et godt stykke rundt om de 2 byer.

I Vonge ligger områdets skole, som hedder Øster Nykirke Skole, måske et lidt underligt navn, men det stammer fra 1990’erne, hvor skolen i Kollemorten blev nedlagt, og skolen i Vonge skulle være hele områdets skole. Her valgte man, at skolen skulle have et navn, der dækker hele området, og da Øster Nykirke også er en fælles betegnelse for vores Idrætsforening, blev valget, at skolen skulle hedde Øster Nykirke Skole.

Idrætsforeningen (ØNIF), hører også hjemme i Vonge, hvor Vonge-Kollemorten Hallen også ligger, så det giver god mening.

I Idrætsforeningen er der fire underafdelinger, som er: Fodbold, Håndbold, Gymnastik og Badminton, her er der mulighed for at opleve fællesskabet, både som voksen og barn – se mere på www.ønif.dk

Børnepasning foregår i dagplejen, som er private dagplejere, der er spredt ud i området, dog er der flest i byerne, alt sammen styret af Vejle kommune.

Børnehaven ligger i Kollemorten, på Hærvejscentret som er den tidligere skole i Kollemorten. Skolen blev lukket i starten af 1990’erne, og efter pladsen blev for trang i børnehaven i Vonge tog man den tidligere skole i anvendelse. I dag er det der var børnehave i Vonge fjernet, bygningen er væltet, og alle børn passes nu i børnehaven i Kollemorten, noget der fungerer rigtig godt.

Hærvejscentret benyttes også af de lokale spejdere, som dels har nogle lokaler på skolen, men i særdeleshed på en stor plads bag børnehavens legeplads. Her har man shelters, bålplads og en rigtig god hytte, som er nylavet/renoveret indenfor de seneste år.

Desuden er der udlejning af hytter ved Hærvejscentret, så vandrerer på Hærvejen (og andre) kan leje en hytte til overnatning, noget der kan gøres mere ved, da potentialet langs Hærvejen udvikles hele tiden.

Tæt på hytterne er der desuden en flot grill-hytte, så der kan grilles og hygges i tørvejr.

Et forsamlingshus har vi også i Kollemorten, faktisk hedder det Kollemortenhus, og danner rammen for rigtig mange festligheder.

Sportspladsen ligger i Vonge, tæt på hal og skole, og er omdrejningspunkt for mange aktiviteter på skolen, men naturligvis også i idrætsforeningen, der har sin base her, her er der også etableret et fitness stativ og et madpakkehus, ligesom der er en mulitibane og planer om en skaterbane, der indvies i forsommeren 2023.

I Vonge, der der en legeplads midt i byen, som benyttes af rigtig mange, ligesom grillhytten ved legepladsen bruges til diverse sammenkomster ved for eksempel klassearrangementer.

De ældre borgere har forskellige klubber, hvor de mødes til vandreture, kortspil, håndarbejde eller blot en hyggelig snak over en kop kaffe, der er noget for enhver smag, der er dog plads til flere deltagere.

Foreningsbladet er et blad, som er skrevet af de lokale, med en redaktion der samler materialer sammen, hvorefter det sættes op, printes og deles ud til alle i hele lokalområdet, ligesom det lægges på vores hjemmeside, så alle har mulighed for at følge med, også selvom man ikke bor i området.

Butikker er der ikke så mange af mere, dog er der i hver af byerne en købmand, som begge er borgerejede, altså så borgerne har anparter i butikken, og dermed har en vis interesse i, at fastholde butikkene, og måske i højere grad gøre sine indkøb lokalt, for det ville være ærgerligt at undvære købmanden i byen, vi mener det har stor betydning, også for tilflytningen.

Frivilligheden har trange kår i disse tider, det hører vi ofte i medierne, men vi oplever det naturligvis også, da vi har rigtig mange aktiviteter, som er afhængige af, at nogen vil være med til at drive det, og være med til at udvikle, så vi ikke går i stå. Derfor er vi til tider ude og bede om, at flere overvejer at blive frivillig på den ene eller anden måde, og er rigtig glade for, at det for det meste lykkes, selvom det er svært, så er der nogen der gerne vil være med til noget frivilligt arbejde, så er der masser af muligheder, bare sig til 🙂

Kirker har vi 2 af, den i Vonge som ligger i den østlige ende af byen, og Øster Nykirke Kirke, som faktisk er Danmarks højest beliggende kirke med sine 130 meter over havet. Øster Nykirke Kirke ligger på landet, et stykke syd for Kollemorten, hvis man følger Hærvejen.

Vi har mere end beskrevet herover, tag et kig rundt på vores hjemmeside, og kig gerne under fanen foreninge, hvor du også finder foreningsbladet, der fortæller en del om, hvad der sker i området.

Boliger i vores område, er ikke helt i samme prisklasse, som i de større byer, men vi oplever faktisk, at rigtig mange gerne vil bo i vores område, hvilket er utrolig dejligt. Vi ligger tæt på flere større byer, faktisk tager det kun omkring 30 – 40 minutter at komme til Vejle, Horsens, Silkeborg, Ikast, Herning, Brande, Billund, Grindsted – og faktisk tager det ofte mindre tid, til en del af byerne.

Har du spørgsmål til vores lokalområde, så kontakt gerne lokalrådet, eller webmaster her på siden, så finder vi svar på det meste.

Tak fordi du læste med.

Vejen ved Gudenåens udspring